GRČEVI U MIŠIĆIMA - Kako nastaju i kako ih pobediti

Objavljeno: Jul 19, 2023

GRČEVI U MIŠIĆIMA - Kako nastaju i kako ih pobediti

 Grčevi u mišićima predstavljaju iznenadne i bolne kontrakcije mišića ili grupe mišića koje se mogu javiti tokom celog dana, a posebno noću, kada remete kvalitet sna.

Od ovog problema pati više od 40 posto populacije, različitih uzrasnih i zdravstvenih kategorija, od sportista, trudnica, do osoba treće životne dobi. Etiologija nastanka grčeva je raznovrsna i može biti posledica poremećaja balansa elektrolita (niska koncentracija magnezijuma i kalijuma u organizmu), ređe se javljaju kao posledica sistemskih bolesti, a najčešće su u pitanju „idiopatski grčevi“ kao posledica prekomerne fizičke aktivnosti prilikom sporta, ali se mogu javiti i usled dugotrajnog sedenja.

Neprijatne senzacije manifestuju se kao „sevanje“ u potkolenicama, premda mogu da se pojave i u drugim delovima tela. Spazam koji se javlja povremeno ne bi trebalo da predstavlja razlog za zabrinutost, pogotovo ako se javi nakon dužeg hodanja. U istu kategoriju spadaju i grčevi koji se pojave retko, jednom do dva puta u toku meseca. Međutim, grčevi koji se uporno ponavljaju predstavljaju signal kojim nam naš organizam poručuje da je vreme da obratimo dodatnu pažnju na sopstveno zdravlje. Uzroci mogu biti razni, od običnog premora, preko posledica dugog sedenja i nepravilnog držanja tela, do nekih ozbiljnijih poremećaja. U svakom slučaju, neophodno je konsultovati lekara i farmaceuta na vreme, čim primetite da se ovaj problem često javlja.

Bolovi u listu, potkolenici i stopalu mogu da budu posledica promena na krvnim sudovima što zahteva pregled kod stručnjaka za kardiovaskularne bolesti. Pušenje je štetna navika čije posledice imaju direktan uticaj na kvalitet krvnih sudova, tako da su grčevi čest problem kod pušača. Grčevi koji se javljaju tokom noći, dok smo u stanju mirovanja, mogu da ukazuju na postojanje neuropatije. Određeni lekovi sa diuretičkim svojstvima sastavni su deo terapije kod pacijenata sa kardiološkim problemima. Oni dovode do disbalansa elektrolita u organizmu, kao i do potreba za njihovim dodatnim unošenjem, što bi trebalo da bude deo preporuka koji ovi pacijenti dobijaju od svojih lekara i farmaceuta.

Kako je kao jedan od uzroka nastanka grčeva označen nedostatak magnezijuma, kalijuma i vitamina B6, u nadoknadi ovih elemenata treba tražiti i efikasno rešenje problema ovih neugodnih i bolnih kontrakcija.

Zašto je najefikasnije rešenje u borbi protiv grčeva sinergija delovanja magnezijuma i kalijuma, uz dodatak vitamina B6 ?

Uzimanje preparata na bazi magnezijuma otklanja bolove delujući na uzrok, pomaže trenutno, ali i dugoročno u relaksaciji mišića. Međutim, magnezijum nije dovoljan sam po sebi, već je neophodno dodati mu vitamin B6 (koji vezuje magnezijum za sebe i podiže njegovu iskoristljivost za 40 posto) i kalijum.

Kalijum je neizbežni član „tima u borbi protiv grčeva“ jer održava stabilan nivo elektrolita koji kontrolišu kontrakcije i funkcionisanje mišića. Pored toga, doprinosi i boljoj apsorpciji magnezijuma i natrijuma, pa je njegova nadoknada uz dovoljan unos tečnosti (minimum dva litra tečnosti dnevno) način da se spreči dehidratacija organizma i disbalans elektrolita, i predstavlja efikasan način da grčevi u mišićima ne budu vaša svakodnevnica.

 

Podeli sa prijateljima