Kolagen – neophodna komponenta za zdravlje kostiju

Objavljeno: Jul 12, 2023

Kolagen – neophodna komponenta za zdravlje kostiju

Skeletni sistem se sastoji od kostiju, međusobno povezanih zglobovima. Prekriveni su hrskavičnim tkivom čija je funkcija smanjenje procesa trenja između zglobova.

Takođe pomaže u održavanju telesne težine kada vežbamo i ublažava udarce.

 

Zglobnu hrskavicu čini mreža kolagenih vlakana u čijoj strukturi se nalaze posebni molekuli sačinjeni od proteina i glikozaminoglikana koji zadržavaju veliku količinu vode.

 

Kolagen je jedan od najvažnijih proteina u telu, obezbeđuje održavanje optimalnog zdravlja i savršenog stanja mnogih struktura u telu kao što su tetive, kosti, koža, kosa i nokti.

Postoji 28 oblika kolagena, od kojih je svaki odgovoran za različite procese koji se odvijaju u telu.

Hondrociti koji su deo kolagena, stalno obnavljaju supstance koje ga čine. Kada se broj ili aktivnost hondrocita smanji, a nema dovoljno kolagena ili glikozaminoglikana ili kada se ove supstance unište delovanjem enzima, poremeti se ravnoteža između formiranja i uništavanja komponenti zgloba i hrskavica postaje glatka i elastična, a struktura nepravilna i kruta, što rezultira poremećenim kretanjem i disfunkcijom zglobova.

Kolagen je poznat po svojim prednostima u održavanju i vraćanju izgleda kože, ali je i suštinska komponenta za ublažavanje bolova u zglobovima.

Kako starimo, kolagen prolazi kroz proces degradacije. Nivo tela se smanjuje posle 25. godine a posle 50. godine ovaj proces se naglo ubrzava što izaziva gubitak koštane mase dovodeći do oštećenja zglobova.

 

 

Kako naši zglobovi utiču na nas?

Sve više ljudi, uključujući i mlade, ima problema sa zglobovima, uzrokovanim, između ostalog, zahtevnim, sedentarnim načinom života, težinom i stresom.

Jedan od vodećih uzroka bolova u zglobovima je artritis koji se klasifikuje kao osteorit i reumatoidni artritis.

Razvoj osteoartritisa može biti uzrokovan raznim povredama (prekomerni fizički napori, kontuzije), kao i anatomskim abnormalnostima, auto-imunim oboljenjima i nedostacima u ishrani, koji dovode do poremećaja u strukturi zglobova. Reumatoidni artritis utiče na zglobnu membranu koju napada imuni sistem tela, izazivajući bolnu upalu, koja na kraju može dovesti do erozije kostiju i deformiteta zglobova.

Oštećenje zgloba najčešće počinje postepenom erozijom hrskavice i dovodi do njenog potpunog habanja. Kao rezultat zglob ne radi kako treba – javljaju se pukotine, škripanje prilikom pokreta i bol nakon nekog vremena.

 

Zapaljenje kostiju i zglobova se može smatrati hendikepom, ali srećom, na tržištu postoji širok spektar dijetetskih suplemenata koji doprinose normalnom funkcionisanju zglobova.

Prilikom pojave bola stručnjaci preporučuju korišćenje proizvoda koji sadrže visoke doze kolagena, koji su laki za telo, za asimilaciju i pomažu u ublažavanju bolova u kostima i jačanju zglobova, a imaju i sekundarnu ulogu u lečenju oštećenja zglobova.

Prema studijama, kolagen tipa II je najefikasniji protiv ovog problema – vraća elastičnost zglobova izazvanih artritisom. Takođe, na osnovu ovih studija pokazalo se pozitivno dejstvo na zglobove sa tegobama, kod pacijenata koji su koristili dozu od 10 g hidrolizovanog kolagena dnevno.

Efekat je bio još izraženiji kod pacijenata sa teškim stanjima. Ipak, najbolje je zaštititi zglobove profilaksom.

Podeli sa prijateljima