Atopijski dermatitis

Objavljeno: Decembar 15, 2022

Atopijski dermatitis

Činjenica da se u poslednjih trideset godina, na Svetskom nivou, broj ljudi koji pate od atopijskog dermatitisa uvećao tri puta, svrstava ovo oboljenje na prvo mesto po rasprostranjenosti od svih kožnih oboljenja. Iako je moderna medicina objasnila uzroke nastanka mnogih dermatoloških oboljenja, još uvek se ne može sa sigurnošću reći zašo je incidenca pojave atopijskog dermatitisa višestruko povećana u poslednjih nekoliko decenija.

Atopijski dermatitis je hronično oboljenje kože, veoma sklono recidivima i manifestuje se suvoćom kože praćeno pojavom eritema i lokalnog svraba, simptomima koji se ponavljaju u nepravilnim ciklusima kao i samo oboljenje.

Atopijski dermatitis se najčešće javlja kod dece, ali se može javiti i u adolescentskom periodu kao i kod odraslih osoba.

Uzrast pacijenata može igrati važnu ulogu u lokalizaciji simptoma atopijskog dermatitisa. Kod beba obično se javljaju crvene regije koje svrbe najčešće na obrazima, gornjim delovima šaka i stopala ili na kosmatom delu glave. Kod dece uglavnom na šakama i stopalima. Kako dete raste, ekcem se širi na pregibne delove kože. Kod odraslih - ekcem se najčešće javlja na vratu, šakama, udovima i licu.

Suva, iritirana koža više nema istu moć zaštite kao zdrava koža, zbog čega je više sklona infekcijama, uglavnom bakterijskim (najčešći uzročnik je Staphylococcus aureus). U atopičnoj koži postoji poremećaj epidermalne zaštite, pre svega sinteze epidermalnih lipida (ceramida), metabolizma masnih kiselina (snižen je nivo gama-linoleinske kiseline) I dolazi do povećanog gubitka vode (TEWL- transepidermalni gubitak vode).

Biljka koju najčešće vezujemo sa propratnom terapijom atopijskog dermatitisa je žuti noćurak.

Ulje žutog noćurka je prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina kao što su cis-linoleinska i gama-linoleinska, koje pomažu koži da obnovi svoju važnu zaštitnu funkciju od uticaja okoline. Linoleinska kiselina dobijena iz noćurka pomaže stabilizaciji prirodnog zaštitnog omotača kože, smanjuje gubitak vode, umiruje i hrani suvu kožu, ublažava svrab i iritaciju kože pogođene atopijskim dermatitisom.

 

Dr. Theiss Sensibel intenzivni balzam je laka emulzija obogaćena ureom, skavalanom, jojoba uljem, gvajazulenom sa visokom dozom ulja noćurka (19%) i 3% uree razvijen specijalno za negu ekstremno suve i osetljive kože.

Intenzivno hrani kožu lipidima i vraća joj prirodnu vlažnost. Ublažava osećaj svraba i zatezanja.

Način upotrebe:

Naneti nekoliko puta dnevno na izuzetno suva područja kože.

Pogodan za osetljivu kožu beba, malu decu i odrasle.

 

Samo za dermalnu upotrebu.

Podeli sa prijateljima