Kako hranimo i revitalizujemo zglobove?

Objavljeno: Jul 18, 2023

Kako hranimo i revitalizujemo zglobove?

Zamena vitamina i minerala potrebnim telu u obliku suplemenata postaje sve popularniji vid prevencije za očuvanje zdravlja. Brinemo o svom srcu, nervima i jetri birajući prave dodatke ishrani.

Važno je na isti način brinuti i o zglobovima, jer zahvaljujući njima možemo hodati, trčati, plesati, ostati aktivni. Dobro stanje zglobova može nas zaštititi od invaliditeta.

 

Degenerativna bolest zglobova

Zglob je pokretni spojni element skeletnih delova. Ljudski koštani sistem se sastoji od preko dve stotine kostiju koje su spojene zglobovima različitih veličina i omogućavaju da se celo telo kreće. Spoj kostiju sa zglobom je prekriven savršeno glatkom hrskavicom.

Funkcija hrskavice je da priguši pokrete zgloba i zglobnih površina. Zbog toga je trenje kostiju tokom kretanja minimalno, bez ugrožavanja stanja naših zglobova. Nažalost, na kvalitet i kvantitet zglobne hrskavice, ovog savršenog koštanog konektora, može se uticati tokom vremena i može izazvati degenerativno oboljenje zglobova – najpopularnije stanje mišićno-skeletnog sistema čoveka.

Bolest se javlja sporo, ali sistematski zahvata sve veće strukture u našem mišićno-skeletnom sistemu. Razvoj bolesti ugrožava funkcionalnost kosti ispod zglobne hrskavice, zglobne kapsule, ligamenata, tetiva i mišića. Ukoči se i izvođenje čak i najjednostavnijih pokreta postaje bolno.

 

Zglobna hrskavica i njena funkcija

Zglobna hrskavica je vezivno tkivo koje pokriva kontaktne površine kostiju. Sprečava habanje kostiju (smanjuje trenje, olakšava klizanje) i ublažava udarce. Sastoji se od ćelija zvanih hondrociti (ćelije hrskavice) i ekstra-celularnog matriksa čije su glavne komponente kolagena vlakna i agregati proteoglikana od kojih su najvažniji oni koji sadrže hondroitin sulfat i hijaluronsku kiselinu. Sadržaj vode u matriksu koji obezbeđuje elastičnost hrskavice opada sa godinama. Pored uticaja vremena, oštećenje hrskavice može nastati i kao rezultat mikrotraume tj. posledica svakodnevice. 

Sindrom prevremenog habanja zglobne hrskavice ne pogađa samo sportiste i starije osobe, već i mnoge mlade ljude, a glavni uzroci su gojaznost, fizička aktivnost bez prethodne motoričke obuke, nepravilno lečene povrede ili traume ligamenata i tetiva.

Koji suplementi su dobri?

Upotreba odgovarajućih suplemenata pomaže regeneraciju tkiva hrskavice i sinovijalne tečnosti. Može se preporučiti dodatak vitamina A, C, D i E koji pomaže u gubitku težine. Pored toga, kombinacija vitamina E sa selenom ima jaka antiinflamatorna svojstva. No osim njih važno je obezbediti i supstance koje se prirodno nalaze u zglobovima, a koje vremenom, prirodno, organizam gubi. 

 

Glukozamin

Glukozamin je komponenta hrskavice i sinovijalne tečnosti koja okružuje zglobne površine. Ova supstanca se dobro apsorbuje u tkivo hrskavice, rastvara se u vodi i asimiluje se u tankom crevu. Proizveden je iz glukoze, a ostaci njegove transformacije su uključeni u izgradnju kolagena. Glukozamin zadržava vodu u vezivnom tkivu, čineći ih fleksibilnim i elastičnim. Kada se odlučujete za preparat glukozamina odlučite se za onaj u obliku sulfata, a ne hlorida jer je glukozamin sulfat predmet većine studija koje pokazuju efikasnost glukozamina.

 

Hondroitin

Hondroitin, kao i glukozamin je komponenta zglobne hrskavice. Obezbeđuje hranljive materije i vodu hrskavici, a njegova struktura povećava otpornost hrskavice na stres. Mehanička svojstva hrskavice zavise od koncentracije hondroitina u sinovijalnoj tečnosti. Treba napomenuti da je hondroitin teško naći u regularnoj ishrani, te je gotovo neophodno obezbediti količine suplementacijom. 

 

Kolagen

Kolagen je esencijalna komponenta vezivnog tkiva i glavni za izgrađivanje tetiva. Možemo smatrati da igra ulogu „maltera“ za skelet i organe, jer je ovaj protein osnova vezivnog tkiva.

Odgovoran je za koheziju, snagu i fleksibilnost organa i zglobova. Nažalost, kako starimo, naša kolagena vlakna slabe i naše telo gubi svoju prirodnu sposobnost da ih obnavlja. Zbog toga se preporučuje da se dodatno obezbedi kolagen, putem hrane, ili uz pomoć dodataka ishrani.

Hidrolizovani kolagen tipa II je najpovoljniji oblik kolagena za zglobove. Prema postojećim podacima, nudi najbolje terapijske i potporne rezultate za osobe sa stanjima kao što su osteoporoza i osteoartritis. Istraživanja kod sportista su takođe pokazala da ova vrsta kolagena pomaže u smanjenju bolova i rizika od razvoja degenerativnih bolesti.

Zašto? Hidrolizovani kolagen se veoma dobro apsorbuje u ljudskom telu i ne izaziva alergijske reakcije. Takođe stimuliše ćelije zglobova da sintetišu prirodni kolagen. Ovaj proces zahteva optimalan nivo vitamina C, pa se preporučuje da se koriste zajedno.

 

MSM – organski sumpor

MSM – organski sumpor ili metilsulfat je organsko sjedinjenje sumpora. On ima sva svojstva sumpora u smislu njegovog blagotvornog dejstva na telo. Ljudsko telo koristi sumpor, između ostalog, za proizvodnju kolagena i vezivnog tkiva, pa je stoga njegov značaj izuzetan u kontekstu zdravlja i pravilnog funkcionisanja zglobova, hrskavice i mišića.

 

Suplementacija koja sadrži kolagen, glukozamin, hondroitin i MSM u optimalnim količinama vam može obezbediti dnevnu dozu neophodnih sastojaka koja će dodatno podržati i vratiti vašu mobilnost. A to znači da ćete vašem organizmu dati samo ono što mu je neophodno za normalno funkcionisanje. 

Podmladite vašu mobilnost! 

 

Podeli sa prijateljima