Važni elementi za zglobove

Objavljeno: Jul 12, 2023

Važni elementi za zglobove

Namena zglobova je da štite kosti od negativnih efekata tokom dnevnih aktivnosti i učestalih ponavljanja pokreta.

Kolagen i hijaluronska kiselina su dve osnovne komponente koje pomažu održavanju zdravlja zglobova i celokupnog koštanog sistema.

 

Kolagen

Kolagen je protein koji se nalazi u većini vlaknastih tkiva, kao što su koža, ligamenti i tetive, ali ga takođe ima u izobilju u hrskavici, kostima i krvnim sudovima. Sva vezivna tkiva su angažovana u stalnom ciklusu oporavka i regeneracije. Stopa apsorpcije kolagena se značajno smanjuje nakon 40. godine i smatra se da je prvenstveno povezana za starenjem organizma.

 

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je takođe sastavni deo vezivnih tkiva i njena uloga je da vezuje kolagen za elastin. Nedostatak hijaluronske kiseline dovodi do slabog podmazivanja u zglobovima što povećava rizik od oštećenja hrskavice. Prirodno stvaranje hijaluronske kiseline opada starenjem, pa nam je potreban dodatni unos ove supstance ili određenih hranljivih materija koje stimulišu telo da je proizvodi prirodno.

 

Sinergično delovanje

Razbijanje veza kolagena i hijaluronske kiseline je prirodan proces koji se ne može zaustaviti, ali se može usporiti smanjenjem faktora koji se mogu kontrolisati, kao što su ultravioletno zračenje sunca, pušenje, nedostatak vitamina, hlorisana voda i intenzivne vežbe. Kolagen i hijaluronska kiselina se savršeno dopunjuju i podržavaju.

Hijaluronska kiselina povećava sposobnost tela da proizvodi i sintetiše kolagen. Korišćenjem ove dve komponente zajedno, povećava se njihova efikasnost, što dovodi do aktivnosti koja ima koristi za celo telo. Hijaluronska kiselina deluje kao ključni sastojak u zdravlju zglobova, održavajući amortizaciju i podmazivanje zglobova. Štaviše, povećava otpornost hrskavice obezbeđujući neophodne hranljive materije.

Hijaluronska kiselina se u zglobovima nalazi u sinovijalnoj tečnosti (kao amortizer), pomažući da se smanji efekat trenja na naše zglobove. Dnevni unos preporučene doze kolagena i hijaluronske kiseline može poboljšati zdravlje zglobova, povećati pokretljivost i pomoći u smanjenju bolova i ukočenosti zglobova.

 

Dodatak koji podstiče proizvodnju

S obzirom da je prekid veze kolagena i hijaluronske kiseline prirodan proces koji se ne može ili ne treba potpuno zaustaviti, stimulisanje tela da ih proizvodi može biti bolja strategija.

Dodatak vitamina C (doprinosi normalnom stvaranju kolagena) omogućiće telu da zameni oštećeni ili stari kolagen.

Proizvodi od soje, namirnice bogate magnezijumom i algama, stimulišu proizvodnju hijaluronske.

Pored toga, dijetetski suplementi koji sadrže kolagen, hijaluronsku kiselinu i vitamin C mogu se davati direktno, a gotovi su najlakši za upotrebu.

Podeli sa prijateljima